Tietoa cosplay-kilpailijoille

Tällä sivulla on tietoja Traconin cosplayohjelmasta kilpailijoille. Tracon 7:n cosplayohjelma koostuu seuraavista sarjoista:

 • World Cosplay Summit 2013 -karsinta (parikilpailu)
 • Pukukilpailu
 • Esityskilpailu
 • Missimittari-pukunäytös
 • Nettipukukisa
 • Välähdys-poseerauskilpailu

WCS-karsintaan, pukukilpailuun, esityskilpailuun ja Missimittariin ilmoittaudutaan ennakkoon kahdessa vaiheessa:

 • 30.7.–5.8.2012 tai niin kauan kuin paikkoja riittää
 • 6.8.–12.8.2012 tai niin kauan kuin paikkoja riittää

Nettipukukisaan ja Välähdykseen ei ole ennakkoilmoittautumista.

World Cosplay Summit 2013 -karsinta, parikilpailu

World Cosplay Summitin Suomen karsinta järjestetään Traconissa nyt toista kertaa. Kyseessä on esityksen sisältävä parikilpailu, jonka voittajapari pääsee edustamaan Suomea cosplayn maailmanmestaruuskisoissa – vuoden 2013 World Cosplay Summitissa! 

WCS-karsinnassa hahmorajaus on hieman muita sarjoja tiukempi. Hahmoiksi käyvät anime- ja mangahahmot sekä japanilaisten pelien hahmot tietyin rajoituksin:

 • Shueisha-kustantamon hahmoilla osallistuminen ei ole sallittua.
 • Hahmon lähteen on oltava japanilainen: esim. Disney-hahmot eivät käy, vaikka niitä onkin Kingdom Hearts -peleissä.

WCS-karsinnan osallistujat pääsevät maksutta tapahtumaan molempina tapahtumapäivinä. Karsinta järjestetään lauantaina. Voittajaparin toivotaan esiintyvän tapahtumassa kilpailuasuissaan myös sunnuntaina ja vastaavan haastatteluihin.

WCS-karsinta käydään vuoden 2012 säännöillä. Sääntömuutokset vuoden 2013 finaaliin ovat mahdollisia.Osallistujien tulee tutustua huolellisesti cosplay-kilpailuiden yleisiin sääntöihin ja WCS-karsintaa koskeviin tarkempiin ohjeisiin Cosplay Finland Tourin sivuilla. Karsinnan voittajilla on huomattava määrä velvollisuuksia karsintaa seuraavan vuoden aikana.

Ilmoittaudu World Cosplay Summit -karsintaan »
Säännöt ja ilmoittautumisohjeet Cosplay Finland Tourin sivuilla »

Pukukilpailu

Pukukilpailussa kilpaillaan parhaasta cosplay-asusta. Pukukilpailussa ei siis ole esitystä, vaan lavaohjelmassa ainoastaan esittäydytään yleisölle ja tuomaristo valitsee voittajan yksinomaan puvun perusteella. Pukukilpailussa on kaksi kategoriaa: aloittelijat ja kokeneet. Kilpailijan tulee osallistua kokeneiden sarjaan mikäli yksikin seuraavista ehdoista täyttyy:

 1. On ollut palkintosijalla aiemmassa kisassa.
 2. On tehnyt aiemmin vähintään kolme cosplay-pukua.
 3. Vaatetusalan koulutus tai muutoin pidempiaikaista kokemusta asusteiden tekemisestä.

Pukukilpailussa käytetään varsin laajaa hahmorajausta: hahmo voi olla peräisin animaatiosta, sarjakuvasta, elokuvasta, TV-sarjasta tai videopelistä lähdemaasta riippumatta. Vaikka odotammekin kilpailuun etupäässä juuri animesta, mangasta ja japanilaisista peleistä peräisin olevia hahmoja, myös esimerkiksi länsimaiset animaatiohahmot ovat siis sallittuja!

Pukukilpailussa uutta Tracon 7:ssä on mahdollisuus valita muutamista vaihtoehdoista haluamansa taustamusiikki. Kisaajat jaotellaan ryhmiin valitun taustamusiikin perusteella. Tarjolla on aloittelijoiden sarjassa kaksi ja kokeneille viisi kappalevaihtoehtoa. Vaihtoehtoihin voi tutustua ennakkoon Youtube-linkkien avulla. Kappaletiedot ja linkit julkistetaan sääntöjen julkistuksen yhteydessä heinäkuun alkupuolella.

Pukukilpailu järjestetään lauantaina. Pukukilpailun osallistujat saavat maksutta lauantailipun, jonka voi päivittää viikonloppulipuksi lipunmyynnissä cosplay-numerolappua näyttämällä 5 € hintaan.

Ilmoittaudu pukukilpailun aloittelijasarjaan »
Ilmoittaudu pukukilpailun kokeneiden sarjaan »

Säännöt ja ilmoittautumisohjeet Cosplay Finland Tourin sivuilla »

Esityskilpailu

Esityskilpailu on ryhmäkilpailusta kehittynyt kilpailumuoto, jossa kisataan pukuloiston ohella parhaasta esityksestä. Esityskilpailuun voi osallistua yksin tai ryhmässä (1-15 hlö) ja esityksen maksimipituus on 3 minuuttia. Voittajan valitsee tuomaristo.

Esityskilpailun hahmorajaus on pääpiirteittän sama kuin pukukilpailussa: hahmo voi olla peräisin animaatiosta, sarjakuvasta, elokuvasta, TV-sarjasta tai videopelistä lähdemaasta riippumatta. Lisäksi hahmoiksi hyväksytään aasialaiset esiintyvät taiteilijat eli japanilaiset, korealaiset ja kiinalaiset bändit, laulajat ynnä muut.

Esityskilpailu järjestetään sunnuntaina. Esityskilpailun osallistujat saavat maksutta sunnuntailipun, jonka voi päivittää viikonloppulipuksi tapahtumaan saapumisen yhteydessä 5 € hintaan.

Ilmoittaudu esityskilpailuun »
Säännöt ja ilmoittautumisohjeet Cosplay Finland Tourin sivuilla »

Nettipukukilpailu

Nettipukukilpailu järjestetään ns. hall cosplay -periaatteella. Cosplayagentit kiertävät tapahtumassa sunnuntaina kello 10–14 ja kutsuvat nettipukukisaan cossaajia, joiden pukuja he pitävät erityisen onnistuneina.

Nettipukukilpailuun kutsutut kuvataan kuvauspisteellä, ja he esittäytyvät yleisölle sunnuntaina esityskilpailun yhteydessä. Voittaja valitaan tapahtuman jälkeen yleisöäänestyksellä netissä.

Säännöt ja lisätietoja Cosplay Finland Tourin sivuilla »

Missimittari

Missimittari on uusin lisäys cosplay-ohjelmaan. Kyseessä on näytös, joka tarjoaa mahdollisuuden esitellä originaalihahmoon pohjautuvaa asua yleisölle ilman kilpailuasetelmaa. Asun lähteenä voi täten toimia esimerkiksi oma roolipelihahmo. Missimittari pidetään sunnuntaina heti nettipukukisan näytöksen jälkeen. Osallistujilla on 1 minuutti lava-aikaa poseerauksiin, jonka jälkeen puvusta voi kertoa lisätietoja yleisölle juontajan avustuksella. 

Missimittariin voi ilmoittautua ennakkoon. Ennakkoon ilmoittautuneet osallistujat saavat maksutta sunnuntailipun, jonka voi päivittää viikonloppulipuksi tapahtumaan saapumisen yhteydessä 5 € hintaan. Mikäli paikkoja jää yli, ohjelmaan voi ilmoittautua myös tapahtumassa lauantain aikana. 

Säännöt ja ilmoittautumisohjeet Cosplay Finland Tourin sivuilla »

Välähdys-poseerauskilpailu

Muista tämän vuoden tapahtumista tuttu kuvauspisteellä järjestettävä Välähdys-poseerauskilpailu nähdään Tracon 7:ssä viimeistä kertaa nykymuodossaan! Välähdyksessä kilpaillaan parhaasta poseerauksesta, ja kilpailuun voi osallistua yksin tai enintään 15 hengen ryhmässä. Kilpailuun ei ole ennakkoilmoittautumista, vaan siihen pääsee mukaan yksinkertaisesti tulemalla kuvauspisteelle. Voittaja valitaan yleisöäänestyksellä netissä. Lisätietoja Välähdyksestä CFT:n sivuilla.

Useampaan kilpailuun osallistuminen

Useampaan kilpailuun osallistumista on Traconissa päätetty rajoittaa seuraavasti:

 1. Jos osallistut WCS-karsintaan, et voi osallistua lainkaan puku- tai esityskilpailuun etkä tulla valituksi samalla asulla nettipukukisaan.
 2. Jos osallistut pukukilpailuun, et voi osallistua lainkaan esityskilpailuun etkä tulla valituksi samalla asulla nettipukukisaan.
 3. Jos osallistut esityskilpailuun, et voi tulla valituksi nettipukukisaan tai osallistua Missimittariin.

Syynä tähän ovat käytännön järjestelyt, yleinen reiluus ja se, että haluamme kilpailijoiden panostavan täysillä valitsemaansa kilpailusarjaan. Valitse siis joko WCS-karsinta, pukukilpailu tai esityskilpailu, ja keskity siihen!

Välähdys-poseerauskilpailuun voivat vapaasti osallistua myös muiden kilpailujen osallistujat.

Aikaisemmin sijoittuneella asulla osallistuminen

Pukukilpailuun ja esityskilpailuun ei voi osallistua asulla, joka on sijoittunut palkintosijoille jossain aikaisemmassa tapahtumassa. Nettipukukisassa osallistumisen ratkaisee cosplayagentin harkinta.

WCS-karsintaan ja Välähdys-poseerauskilpailuun voi vapaasti osallistua myös aiemmin sijoittuneella puvulla.

Yhteystiedot

Cosplay-asioissa kysymyksiin vastaa cosplay-vastaavamme Iris Rönkkö sähköpostiosoiteessa cosplay12 ät tracon.fi sekä puhelinnumerossa 050 341 8666.